Manipularea din Publicitate


A deveni inseamna boala. A fi inseamna sanatate. A fi tu insuti, inseamna sa fii un individ, nu o oaie usor de manipulat de advertising, iar advertising-ul ne invadeaza din toate partile, chiar si din politica. Daca doresti sa ajungi sa te bucuri, sa te relaxezi, sa simti pacea si frumusetea existentei, trebuie sa lasi sa iti dispara mastile cu care te-a improprietarit societatea, trebuie sa incepi sa fii tu insuti, in orice situatie. Am gasit despre Henry Ford ca, desi se afla pe patul de moarte, el isi facea inca planuri pentru a deschide noi intreprinderi. Cineva l-a intrebat, "Domnule, esti pe punctul de a muri! Doctorii spun ca nu vei mai trai mai mult de cateva zile, poate nici atat! De ce continui sa iti faci planuri? Toata viata ai facut acelasi lucru. Ai mai multi bani decat ai putea cheltui vreodata. Este limpede ca acestia nu-ti mai pot folosi la nimic. De ce vrei sa-ti deschizi noi intreprinderi?" La care Ford a raspuns, "Asculta, nu ma pot opri. Imi este imposibil. Numai moartea ma poate opri. Atat timp cat voi fi in viata, voi continua sa ma gandesc la afaceri. Stiu ca este inutil, dar nu ma pot opri!" Cand ai succes in aceasta lume este dificil sa te opresti si sa te transformi intr-un om adevarat, care pe patul de moarte sa spuna ca se simte implinit spiritual, ca poate trece cu bucurie prin usa mortii.

Cu cat devii mai bogat, cu atat iti vine mai greu sa pui capat acestui proces. La fel, atunci cand devii din ce in ce mai faimos, cu cat personalitatea pe care o ai este mai rafinata, cu cat esti un om mai deosebit decat altii, cu atat mai tare se agata personalitatea de tine, si nu te lasa sa te transformi spiritual. Degeaba i-a spus divinitatii, scriindu-i pe internet ca vrea sa isi gaseasca fiinta interioara, caci nu va putea niciodata sa isi arunce personalitatea la gunoi, ar simti ca moare. Fiindca nu stie ca ea, fiinta ei, nu este personalitatea ei. Pentru ca transformarea spirituala nu vine din imbunatatirea personalitatii ci, din renuntarea completa la personalitate. Fiindca minciuna nu poate deveni adevar, iar personalitatea nu este decat o minciuna. Personalitatea nu esti tu, personalitatea, sau caracterul daca vrei, este masca pe care ti-ai finisat-o inca de mic copil, este o minciuna frumoasa despre tine insuti. Este fata ta publica daca vrei, impusa de societate, iar la unii de inalta societate, dar cu care tu ai inceput sa cooperezi. Nu vei putea ajunge vreodata la adevarata fiinta care esti cu adevarat, pana nu vei renunta la "hainele" impuse de societate. Numai atunci cand vei ramane gol, fara masti, fara haine, te vei putea gasi pe tine insuti. Toate ideile si toate identitatile pe care ti le atribui au origine sociala, ele ti-au fost atribuite de altii. Si nu intr-un mod dezinteresat.

Toti cei care va baga diferite idei in cap au motivele lor. Este un fel de exploatare subtila. Iar adevarata exploatare nu este in nici un caz de natura economica sau politica, ci psihologica. Adica, nimanui nu i se permite sa fie el insusi. Fiindca societatea nu accepta omul asa cum este. Ea nu il respecta ca atare. Cum poti respecta pe cineva daca nu il accepti asa cum este? Daca ii impui sa se comporte intr-un anumit fel, apoi ii spui ca il respecti, in realitate nu respecti decat felul de a fi pe care i l-ai impus tu insuti. Nu il respecti in sine, in toata goliciunea lui. Nu ii respecti naturaletea, spontaneitatea, zambetul real si lacrimile sincere. Ii respecti numai masca pe care si-o pune, falsitatea, felul in care actioneaza, in conformitate cu standardele social acceptate. Multi sunt roboti care functioneaza impecabil, programat fiind de catre societate, pe cand mie nu-mi place sa ma comport ca un computer, ca o oaie in turma, ci imi place sa fiu eu insami, chiar daca lui nu i-a convenit niciodata acest lucru. Asta fac si hienele din publicitate, sau advertising, cum isi spun ei in engleza, fiindca au uitat limba romana, te manipuleaza psihologic, te fac sa cumperi, sa votezi, ceea ce nu vrei, daca nu esti treaz si nu stii cumva exact ce vrei, iar concluzia este ca trebuie sa fii diabolic ca sa poti lucra in advertising.