Efectele Tigarii Electronice


California Association for Alcohol and Drug Educators (CAADE) a demonstrat, intr-un studiu recent, ca tigara electronica este una dintre cele mai bune metode de a scapa de dependenta de tutun, chiar si in cazul celor mai inraiti fumatori. Acestia au recomandat folosirea tigarii electronice de catre clinicile americane ce se ocupa de tratarea acestei dependente, motivand ca este un instrument foarte util, ce da rezultate in peste 83% dintre cazuri. Insa, acesta nu este singurul efect pe care tigara electronica il are asupra unui om ce inlocuieste viciul fumatului cu cel al "aburitului", asa cum este el numit in argoul utilizatorilor acestui instrument. Despre beneficiile tigarii electronice se scrie si se vor scrie foarte multe randuri, multe dintre acestea fiind, insa, destul de superficial descrise, ele fiind de la sine intelese, de cele mai multe ori, si usor de perceput de catre oricine, chiar si de catre cei neavizati. Totusi, adeseori nu sunt luate in considerare statisticile in ceea ce priveste tigara electronica.

Echipa Clearstream, de la FlavourArt, Italia, a publicat recent un grafic ce analizeaza diferenta dintre tigara electronica si cea clasica. Astfel, acestia au obtinut date foarte interesante, aratand ca efectele primei sunt cu mult mai pozitive decat s-ar crede la o prima vedere. Astfel, s-a aratat ca, daca 5 fumatori clasici sunt pusi in aceeasi incapere, ce masoara 60 m2, pret de 5 ore, rezultatul ar fi o cantitate de 11.4 mg de nicotina inhalata si 19 tigari fumate. In acelasi timp, 5 fumatori de tigara electronica, sub aceleasi conditii, ar necesita doar 1.6 ml de lichid, insumand 17.6 mg de nicotina. Totusi, trebuie sa retinem ca nu nicotina dauneaza, atunci cand vine vorba de fumat, ea fiind responsabila doard e dependenta. In acelasi timp, s-a aratat ca in camera fumatorilor clasici, in aer se inregistra o cantitate de 11 mg/m3 de monoxid de carbon, in timp ce in camera fumatorilor de tigara electronica aceasta cantitate era 0. In ceea ce priveste compozitia ambelor modele de tigara, rezultatul a fost unul cutremurator. Astfel, o analiza sumara a substantelor intalnite intr-o tigara clasica si locurile unde mai pot fi gasite acestea, ne face sa ne gandim de doua ori daca sa mai aprindem una sau nu.

Acetona, lac de unghii; acetilena, folosita la lampile de sudura; arsenic, otrava de furnici; benzen, napalm; butan, gaz; cadmiu, bateriile de masina; monoxid de carbon, gazele de esapament; DDT, insecticide; acid cianhidric, folosit pentru executiile prin gazare;  nicotina, otrava de gandaci; polonium 210, armele nucleare si multe altele, insumand peste 4000 de astfel de substante. In acelasi timp, lichidul dintr-o tigara electronica este compus din propilen glicol, glicerina si arome, toate acestea putand fi gasite si in mancarea obisnuita. In lume exista peste 1.1 miliarde de fumatori si 20 de miliarde de tigari obisnuite sunt fumate zilnic. Din pacate, unul din 2 fumatori mor din cauza acestui obicei. Pana acum, nu s-au inregistrat corelatii intre afectiuni ale organismului pentru cei care folosesc tigara electronica. Asadar, este usor de inteles ca efectele unei tigari electronice sunt, comparabile cu cele ale uneia clasice, mult mai benefice, fapt atestat de statisticile efectuate in intreaga lume.